Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Za požárem panelového domu v Českém Těšíně může být závada při nabíjení baterie

Český Těšín |

Policie a hasiči pokročili ve zjišťování příčin středečního požáru panelového domu v Českém Těšíně. Pravděpodobnou příčinou může být závada při nabíjení baterie. Požár podle hasičů zničil čtyři byty, poškodil 12. patro a střechu. Škoda byla odhadnuta na 5 milionů korun. Lidé už nabízejí první pomoc poškozeným.

Karvinští kriminalisté zahájili v případu požáru panelového domu v Českém Těšíně úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu obecné ohrožení z nedbalosti.

Daniela Vlčkov, mluvčí PČR Karviná: "S největší pravděpodobností příčinou vzniku požáru v panelovém domě mohla být technická závada při nabíjecím procesu akumulátoru. Přesnou příčinu ovšem stanoví až vyhodnocené posudky znalců."

Zda šlo o baterii z mobilního telefonu, z automobilu nebo nějakou jinou, policie zatím neuvedla. S požárem bytu a střechy v bytovém domě v Hrabinské ulici ve středu bojovalo 14 jednotek hasičů. Při příjezdu prvních jednotek na místo události se z oken ve 12. nadzemním podlaží valil silný hustý kouř a šlehaly plameny, probíhala samovolná evakuace.

Jakub Kozák, mluvčí HZS MSK: "Hasiči ihned zahájili zásah vnitřními zásahovými cestami a nasadili postupně tři automobilové žebříky - včetně nejvyššího v Moravskoslezském kraji se záchrannou výškou 53 metrů. Evakuovaní lidé, kteří se nemohli uchýlit např. k příbuzným, našli dočasné útočiště v hasičském evakuačním autobuse. Podle evidence kolegů od Policie České republiky dům opustilo 34 osob. Šest z nich ošetřili zdravotníci, čtyři převezli do nemocnice. Jednalo se převážně o nadýchaní kouřem, drobné popáleniny a stresové reakce. V rukou kolegů ze zdravotnické záchranné služby skončil rovněž jeden z dobrovolných hasičů, který utrpěl lehké popáleniny, zůstal na místě zásahu. "

Plameny či zplodiny hoření zničily čtyři byty ve 12. podlaží podlaží.

Jakub Kozák, mluvčí HZS MSK: "Statik po provedené kontrole rozhodl o nutnosti stabilizace zasaženého bytu. Velitel zásahu si tak na místo události povolal dvojici speciálních technických kontejnerů ze stanice Ostrava-Zábřeh se stabilizačními prostředky a dřevěnými hranoly. Těmi hasiči zapaží stěny a stropy.

Škoda je předběžně odhadována na 5 milionů korun. Ve čtvrtek bylo ještě neobyvatelné celé dvanácté patro. Několik bytů bylo bez elektřiny, plynu, tepla a teplé vody. Výpadek měl i internet v několika domech v okolí, od jednoho poskytovatele, který měl v poškozeném domě rozvodnu. 

Marcela Hladká, mluvčí Českého Těšína: "Město Český Těšín řeší náhradní ubytování pro poškozené obyvatele panelového domu. V případě zájmu o zapůjčení vysoušečů kontaktuje krizové referentky MěÚ Český Těšín."

Na sociálních sítích se už objevily první nabídky pomoci obyvatelům poškozených bytů.

Nahlásit chybu


K tématu

Rodina z Opavska přišla kvůli požáru domu o všechno, škoda je 10 milionů

13. října 2023 17:07 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Obrovský požár zachvátil ve čtvrtek rekonstruovaný rodinný dům, přilehlé garáže i hospodářská stavení ve Lhotce u Litultovic na Opavsku. Na místě zasahovalo 12 hasičských jednotek a velitel vyhlásil 2. stupeň požárního poplachu. Před příjezdem hasičů budovu opustilo celkem devět osob, z toho tři děti. Soused a dva hasiči se lehce zranili. Škoda je 10 milionů korun. Oheň rodině všechno zničil. Obec pro ni chce vyhlásit veřejnou sbírku.

Zranění dospělých i dětí od pyrotechniky. Záchranáři v MSK se na Silvestra nezastavili

1. ledna 2024 9:25 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Záchranáři v Moravskoslezském kraji mají na přelomu roku za 24 hodin na 400 zásahů. V prvních šesti hodinách roku 2024 museli ošetřit 116 pacientů. Ve většině případů se jednalo o různá lehká i těžká zranění spojená s odpalováním zábavní pyrotechniky. Hasiči zasahovali u čtyř desítek požárů. Policisté pak mají za prvních pět hodin nového roku na 230 výjezdů.

Požár pily v Chlebovicích zaměstnal pět jednotek hasičů

15. června 2023 21:56 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Pět jednotek hasičů zasahovalo ve čtvrtek odpoledne u požáru pily v Chlebovicích u Frýdku-Místku. Událost se obešla bez zranění. Škoda byla odhadnuta na půl milionu korun.


V Karviné zkrášlují další veřejná prostranství, proměnou projde několik míst ve městě

V Karviné zkrášlují další veřejná prostranství. Po náměstíčku u Permonu a velké proměny prostoru u obchodního domu v centru města přišlo na řadu náměstíčko Gagarina a také plocha poblíž ulice Nedbalova. V současné době se už také připravuje proměna prostranství U Skleníku v Karviné-Ráji.

Studenti bruntálské průmyslovky postavili nejnovější Tatrovku, bude sloužit při zimní údržbě v okrese Bruntál

Včera 12:23 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Propojení teorie s praxí je vysněným cílem moha středních i vysokých škol. Dokonale se to povedlo na bruntálské Střední průmyslové škole a obchodní akademii. Ve spolupráci s Tatrou Kopřivnice jako druzí v kraji zdejší studenti sestavili celou nejnovější Tatrovku.

V Porubě zahájili 5. ročník Sdílka. Letos u Floridy, kde je v plánu rekonstrukce celého prostoru

16. května 2024 21:02 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

V Porubě slavnostně zahájili už 5. ročník Sdílka. Tato netradiční Pop Up expozice Začala už v roce 2016 na středovém pásu Hl. třídy a od té doby probíhá co dva roky pokaždé na jiném místě obvodu.

V Karviné už potřetí ocenilo vedení města na zámku Fryštát osobnosti ve zdravotnictví

Vedení Karviné se rozhodlo udělit Pamětní list Rady města Karviné osobnostem ve zdravotnictví. Vybráni byli ti, kteří svou práci dělají zodpovědně, s velkým nasazením a mimořádným rozsahem odborných aktivit.

Novojičínští senioři vyslechli, jak se na sítích šíří informace. Teď jsou na řadě řetězové e-maily

Zorientovat se v nárůstu informací, které nás atakují prostřednictvím sociálních sítí. To je cíl přednášek, které se konají v novojičínské městské knihovně. Zacíleny jsou na seniory. Pomohly jim například rozklíčovat, jak se tyto informace šíří.


Děti plnily branné disciplíny, profesionální vojáci ukázali boj zblízka

Den vítězství si Novojičínští nepřipomněli jen pietními akty, ale také zážitkovou akcí. Ta nabídka stezku s brannými disciplínami, vystavena byla vojenská technika a nechyběla atraktivní ukázka Armády České republiky.

Policistům hlídkujícím u šampionátu se podařilo rychle najít děti ztracené v davu

Včera 14:37 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Relativně běžná služba policistů zapojených do bezpečnostního opatření v souvislosti s hokejovým šampionátem v Ostravě se ve čtvrtek kolem 19. hodiny změnila v urgentní pátrání po dvou malých dětech.

Mostek v Loučce musí zbourat, na řadě jsou demolice nebo opravy dalších

Lávka u ulice Za Potokem v Loučce, vedoucí přes Grasmanku, musela být demolována. Nahradí ji tu nová. Důvodem byl špatný technického stav, který se ovšem týká více mostních objektů na území města.

Kolekci historických vozidel obohatí tramvaj Tatra T3. Na její opravu věnuje Ostrava 5 milionů kč

16. května 2024 12:43 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Ostrava má po Praze největší sbírku historických vozidel městské hromadné dopravy. Většina z nich je ve perfektním stavu a stále jezdí. Nyní k ním přibude i tramvaj Tatra T3, která v Ostravě jezdila ještě před 30 roky.

Žáci ZŠ Komenského z Frýdlantu nad Ostravicí předvedli rodičům chemické a fyzikální pokusy

Odpoledne plné chemických a fyzikálních pokusů si připravili žáci ZŠ Komenského ve Frýdlantě nad Ostravicí. Své dovednosti předvedli rodičům, které do školy pozvali u příležitosti Dne rodiny.

V Karviné už potřetí ocenilo vedení města na zámku Fryštát osobnosti ve zdravotnictví

Vedení Karviné se rozhodlo udělit Pamětní list Rady města Karviné osobnostem ve zdravotnictví. Vybráni byli ti, kteří svou práci dělají zodpovědně, s velkým nasazením a mimořádným rozsahem odborných aktivit.

V hale Slavii se konalo regionální kolo mažoretek

V hale Slavii se konalo regionální kolo mažoretek. Soutěž byla rozdělena na dvě kategorie. Pochodové defilé s dechovým orchestrem a pódiové disciplíny.

Žáci ze ZŠ K. Světlé vysadili na zahradě 22 jehličnanů

Každá třída ze Základní školy Karolíny Světlé si v zahradě zasadila svůj strom, o který se bude starat. V areálu vznikne také motýlí louka. Škola chce v dětech takto rozvíjet pozitivní vztah k přírodě.

Florbalisté z Horní Suché si z prestižního turnaje ve Švédsku dovezli zlato

Kalmarsund Floorball Cup ve Švédsku vyhrál tým z Horní Suché v kategorii B14. Ve velké konkurenci došly daleko i dívky. Ze skvělého výsledku mají radost hráči, trenéři, rodiče i obec.

Kalmarsund Floorball Cup vyhrál tým z Horní Suché, noční oslava po příjezdu byla velká

16. května 2024 11:10 | Horní Suchá | Bára Kelnerová | Miniexpres Horní Suché

Kalmarsund Floorball Cup ve Švédsku vyhrál tým z Horní Suché v kategorii B14. Ve velké konkurenci došly daleko i dívky. Ze skvělého výsledku mají radost hráči, trenéři, rodiče i obec.

ADRA v Havířově uspořádala charitativní běh na podporu dobrovolnictví i pomoc hendikepovanému Honzovi

15. května 2024 21:57 | Havířov | Bára Kelnerová | Regionální zprávy POLAR

ADRA v Havířově uspořádala třetí ročník charitativního běhu na podporu dobrovolnictví. Výtěžek poputuje i na pomoc hendikepovanému mladíkovi. Akce se zúčastnili lidé s batolaty i senioři ve vysokém věku.

Za požárem panelového domu v Českém Těšíně může být závada při nabíjení baterie
Vydáno 2. prosince 2022 12:48, Český Těšín, Jiří Cileček
Policie a hasiči pokročili ve zjišťování příčin středečního požáru panelového domu v Českém Těšíně. Pravděpodobnou příčinou může být závada při nabíjení baterie. Požár podle hasičů zničil čtyři byty, poškodil 12. patro a střechu. Škoda byla odhadnuta na 5 milionů korun. Lidé už nabízejí první pomoc poškozeným.

zdroj foto: HZS MSK

Karvinští kriminalisté zahájili v případu požáru panelového domu v Českém Těšíně úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu obecné ohrožení z nedbalosti.

Daniela Vlčkov, mluvčí PČR Karviná: "S největší pravděpodobností příčinou vzniku požáru v panelovém domě mohla být technická závada při nabíjecím procesu akumulátoru. Přesnou příčinu ovšem stanoví až vyhodnocené posudky znalců."

Zda šlo o baterii z mobilního telefonu, z automobilu nebo nějakou jinou, policie zatím neuvedla. S požárem bytu a střechy v bytovém domě v Hrabinské ulici ve středu bojovalo 14 jednotek hasičů. Při příjezdu prvních jednotek na místo události se z oken ve 12. nadzemním podlaží valil silný hustý kouř a šlehaly plameny, probíhala samovolná evakuace.

Jakub Kozák, mluvčí HZS MSK: "Hasiči ihned zahájili zásah vnitřními zásahovými cestami a nasadili postupně tři automobilové žebříky - včetně nejvyššího v Moravskoslezském kraji se záchrannou výškou 53 metrů. Evakuovaní lidé, kteří se nemohli uchýlit např. k příbuzným, našli dočasné útočiště v hasičském evakuačním autobuse. Podle evidence kolegů od Policie České republiky dům opustilo 34 osob. Šest z nich ošetřili zdravotníci, čtyři převezli do nemocnice. Jednalo se převážně o nadýchaní kouřem, drobné popáleniny a stresové reakce. V rukou kolegů ze zdravotnické záchranné služby skončil rovněž jeden z dobrovolných hasičů, který utrpěl lehké popáleniny, zůstal na místě zásahu. "

Plameny či zplodiny hoření zničily čtyři byty ve 12. podlaží podlaží.

Jakub Kozák, mluvčí HZS MSK: "Statik po provedené kontrole rozhodl o nutnosti stabilizace zasaženého bytu. Velitel zásahu si tak na místo události povolal dvojici speciálních technických kontejnerů ze stanice Ostrava-Zábřeh se stabilizačními prostředky a dřevěnými hranoly. Těmi hasiči zapaží stěny a stropy.

Škoda je předběžně odhadována na 5 milionů korun. Ve čtvrtek bylo ještě neobyvatelné celé dvanácté patro. Několik bytů bylo bez elektřiny, plynu, tepla a teplé vody. Výpadek měl i internet v několika domech v okolí, od jednoho poskytovatele, který měl v poškozeném domě rozvodnu. 

Marcela Hladká, mluvčí Českého Těšína: "Město Český Těšín řeší náhradní ubytování pro poškozené obyvatele panelového domu. V případě zájmu o zapůjčení vysoušečů kontaktuje krizové referentky MěÚ Český Těšín."

Na sociálních sítích se už objevily první nabídky pomoci obyvatelům poškozených bytů.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/karvinsko/cesky-tesin/11000034639/za-pozarem-paneloveho-domu-v-ceskem-tesine-muze-byt-zavada-pri-nabijeni-baterie