Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Rýmařovská galerie Octopus zahájila sezónu společnou výstavou Jindřicha Štreita a Adrieny Šimotové

Celý MS kraj |  | Jesenický expres

Galerie Octopus v Rýmařově zahájila svou letošní výstavní sezónu ojedinělou výstavou s názvem Společná setkávání. Jde o spojení tvorby fotografa Jindřicha Štreita s významnou českou výtvarnicí Adrienou Šimotovou. Oba pojilo dlouholeté přátelství a výstava reflektuje jejich společně strávené chvíle a události.

Galerie Octopus současně otevřela své prostory po několikaměsíční přerušené činnosti. I to mělo vliv na obrovskou návštěvnost zahajovací výstavy.

Michal Vyhlídal, historik umění: „Adriena Šimotová je zde zastoupena kresbami a grafikami a Jindřich Štreit tady vystavuje fotografie, na kterých zvěčnil Adrienu Šimotovou. Adriena Šimotová žila po většinu svého času v Praze a je to skutečně jedna z nejvýznamnějších českých výtvarnic druhé poloviny 20. století s přesahem do století současného.“
Jindřich Štreit, vystavující fotograf: „Já jsem opravdu velice potěšen, že tato výstava je společná, protože my jsme měli jen jednu společnou výstavu a ta byla v Mnichově. Kdy já jsem vystavoval fotografie a Adriena grafiky. Takže toto je taková společná druhá výstava, ale je to zaměřeno na to, že ty moje fotografie jsou o Adrieně. Takže je to vlastně celá výstava Adrieny. My jsme se znali mnoho let.“

Mezi návštěvníky, kteří si přišli prohlédnout opravené prostory galerie a vystavená díla, byli také osobní přátelé Adrieny Šimotové, kteří vzpomínali na její osobnost.

Anežka Kovalová, přítelkyně: „Ona byla i přes svůj věk pořád mladá. To bylo na ní úžasné, byla úplně bezprostřední a strašně sympatická paní. Nám se líbilo hrozně i s mým manželem, že když jsme jí uctivě vykali, tak první, co bylo, ona říkala: „Prosím tě tykej mi, já bych si připadala vetchá.“ Na tuhletu odpověď jsme často mysleli, protože to bylo hrozně sympatické od ní. Jako člověk byla úžasná.“
Inge Kosková, přítelkyně: „Byla to úžasná paní, znali jsme se několik let a velice jsem obdivovala ji jako bytost a její tvorbu taky. Takže je nezapomenutelná.“
Jindřich Štreit, vystavující fotograf: „Dílo Adrieny Šimotové je o dotecích. Je o člověku, je o vzájemnosti. Která jde ze srdce.“

Pozornost si zaslouží především exkluzivita vystavených děl Adrieny Šimotové. 

Pavel Brunclík, přítel a pečovatel: „Jsou tady jednak fotografie Jindřicha Štreita a jednak je tady řada výtvarných děl, která zatím nebyla dostupná ani na výstavách, ani prostřednictvím publikací, které zprostředkují tvorbu paní Adrieny Šimotové. Nepochybně je to jedna z nejrespektovanějších osobností českého výtvarného umění druhé poloviny 20. století a počátku tohoto století. Je respektována v zahraničí, je nejenom významnou výtvarnicí, je i význačnou osobností, která je v těch dobách, které byly pro vývoj české kultury obecně méně příznivé, tak prokázala velkou osobní statečnost s nasazením pro rozvoj a pěstování těch pozitivních hodnot, které jsou v její tvorbě vyjádřeny. Byla i velice pozitivním příkladem v té rovině občanské odpovědnosti a lidskosti vůbec, bych řekl.“

Výstava bude v Galerii Octopus ke shlédnutí až do konce dubna, galerie však má již naplánován i program na celý letošní rok.

Nahlásit chybu


K tématu

Fotografie ze života Ostravy jsou nově k vidění ve Slezskoostravské galerii

Více než 100 černobílých reportážních fotografií z Ostravy si mohou nově prohlédnout návštěvníci Slezskoostravské galerie. Jejich autorem je významný a oceňovaný ostravský fotograf a rodák Jiří Kudělka, který své dílo vystavoval na mnoha místech v Česku i v Evropě.

Malíř Pavel Forman vystavuje v ostravské Galerii výtvarného umění průřez tvorbou a témata za posledních 5 let

18. prosince 2023 13:22 | Celý MS kraj | Karel Soukop

První reportáž nás zavede na výstavu vynikajícího malíře Pavla Formana. Jeho obrazy zaujmou především svými rozměry, barevností i tématy. Představují průřez Formanovou tvorbou i jeho vývoj za poslední roky.

Nenechte si ujít interaktivní výstavu, seznámíte se s obrazy i vynálezy Leonarda da Vinci

6. června 2023 12:48 | Havířov | Monika Danková

Obyvatelé Havířova a především rodiny s dětmi jsou zváni na zážitkovou interaktivní výstavu, která souvisí se životem slavného renesančního umělce Leonarda da Vinci.


V Karviné otevřeli nové dopravní hřiště, sloužit bude školám i veřejnosti

Nové dětské dopravní hřiště bylo slavnostně otevřeno. Děti tady najdou vše, co potřebují k získání praktických dovedností a znalostí týkající se bezpečnosti v silničním provozu. V reportáži se dozvíte podrobnosti k jeho užívání veřejností.

Městská policie ocenila své nejlepší a věrné pracovníky za rok 2023

Městská policie ocenila své pracovníky za věrnou službu, tedy ty, kteří v uniformě se znakem Nového Jičína strávili 20, 25 a 30 let. Současně vyhlásila nejlepší zaměstnance za rok 2023.

V Ostravě-Porubě vykvete 14 květinových luk. Novinkou jsou louky na Hl. třídě a u Oblouku

V Porubě začal výsev květinových luk. První z nich Poruba vysela už v roce 2021 na Francouzské ulici a okamžitě se stala fenoménem. Od té doby jich každým rokem přibývá.

Hravá angličtina otestovala žáky dvanácti základních škol

Rekordní počet dvanácti škol se zapojil do letošního ročníku soutěže v anglickém jazyce, kterou pořádá Základní škola Butovická. Jazykové znalosti v ní žáci prověřují zábavnou formou, včetně různých kvízů a křížovek.

MP v Havířově uspořádala pro děti Den otevřených dveří, připojily se ostatní složky IZS

Městská policie v Havířově ve spolupráci s profesionálními hasiči a státní policií připravila ke Dni dětí tradiční Den otevřených dveří. Ten však trval po celé tři dny, během kterého areál navštívilo přes tisíc dětí.

Centrum Ostravy trápí vandalové. Ničí herní prvky, lavičky i zeleň

Centrální ostravský obvod stále řeší problémy s vandalismem. Bezohlední lidé si za svůj cíl vybírají dokonce i dětská hřiště, kde nedávno založili požár a poškodili tak unikátní herní prvek. Obvod pak musí investovat úsilí i peníze do oprav.

Fyziku pomohly školákům z Frýdlantu lépe pochopit nejrůznější názorné pokusy

Místo klasického vyučování se žáci ZŠ T.G.M. ve Frýdlantě nad Ostravicí učili fyziku pomocí nejrůznějších pokusů. Do školy jim je přijeli ukázat členové Úžasného divadla fyziky z Brna. Pokusy byly různě obtížné podle věku a znalostí školáků.

Výstavba bytových jednotek pro seniory v Horní Suché značně pokročila

Radnice v Horní Suché staví pro seniory tři rodinné domy, ve kterých bude dvanáct bezbariérových bytových jednotek. Projekt počítá s příjezdovou cestou, s místy pro parkování i s malými zahrádkami.

V Opavě pokračuje rekonstrukce zimního stadionu. Ocelovou konstrukci znovu prověří statik

Rekonstrukce zimního stadionu v Opavě pokračuje podle původního harmonogramu. Začala loni v květnu a skončit by měla v druhé polovině příštího roku, kdy se do moderní haly vrátí sportovci z náhradní ledové plochy v Městských sadech.

Primátor Ostravy pekl s náměstky bábovky. Akce "Dík náhradním rodinám" se koná po celé zemi

Ostrava se připojila k celostátní výzvě na podporu pěstounství "Dík náhradním rodinám." Primátor města Jan Dohnal proto se svými náměstky pekl bábovky a na to, aby se nepřipálily dohlížel známý šéfkuchař David Valíček.

Řidička kamionu porušila zákaz předjíždění na dálnici

Včera 17:24 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Jela po dálnici s kamionem a rozhodla se předjíždět. Nízkou rychlostí a navíc v místě, kde je to zakázáno. Policisté jeli zrovna za kamionem, vše natočili, řidičku zastavili a pokutovali. Při dvou speciálních akcích pak dopravní policisté zaznamenali přes padesát překročených rychlostí i nadrozměrné náklady.

Ve Městě Albrechticích vystoupali na Mount Everest v den 71. výročí jeho dobytí

V těchto dnech před 71 lety dobyl Edmund Hillary s šerpou Tenzingem nejvyšší horu světa. Toto výročí si žáci základní školy ve Městě Albrechticích spolu s veřejností i vedením obce připomněli velkou sportovně zábavní akcí.

Přehrada Hrabina v Českém Těšíně má nové vyhlídkové plovoucí molo

30. května 2024 21:19 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Další vyhlídkové plovoucí molo, které zatraktivní a zpříjemní pobyt turistům na vodních plochách v Moravskoslezském kraji, začalo sloužit návštěvníkům přehrady Hrabina v Českém Těšíně. Doplnilo tak mola na Větřkovické přehradě v Kopřivnici, Karvinském moři a Slezské Hartě, která byla loni instalována s dotací Moravskoslezského kraje ve výši 5,5 milionu korun.

Na konferenci IDea se řešila podpora rozvojových projektů v MSK

30. května 2024 9:52 | Celý MS kraj | Libor Běčák

V ostravské hale Gong se konala konference IDea forum, která byla letos zaměřena na podporu průmyslu v Moravskoslezském kraji. Společně se zástupci státu a kraje diskutovali o rozvoji regionu investoři a podnikatelé.

Letecká havárie na Opavsku byla námětem cvičení složek IZS

29. května 2024 18:21 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Letadlo mělo po startu z letiště technické potíže, vzápětí se zřítilo a narazilo do stroje, který se zrovna chystal na start. V obou strojích bylo 20 lidí, kteří utrpěli různá zranění. Na místě byli i mrtví. Takový byl námět taktického cvičení složek integrovaného záchranného systému na Opavsku.

50. ročník Rolo ligy v koloběhu otevřel závod mistrovství ČR v Rýmařově

29. května 2024 18:05 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Trhni si nohou! To nebyla nadávka, ale tradiční startovní povel všech závodních koloběžkářů. Na trati u Rýmařova zazněl nejméně desetkrát a odstartoval všechny kategorie letošního prvního mistrovství Rolo ligy. Koloběh v současnosti zažívá velký boom a Česká republika patří do světové špičky.

Rýmařovská galerie Octopus zahájila sezónu společnou výstavou Jindřicha Štreita a Adrieny Šimotové
Vydáno 14. března 2024 18:25, Celý MS kraj, Karel Soukop
Galerie Octopus v Rýmařově zahájila svou letošní výstavní sezónu ojedinělou výstavou s názvem Společná setkávání. Jde o spojení tvorby fotografa Jindřicha Štreita s významnou českou výtvarnicí Adrienou Šimotovou. Oba pojilo dlouholeté přátelství a výstava reflektuje jejich společně strávené chvíle a události.

Galerie Octopus současně otevřela své prostory po několikaměsíční přerušené činnosti. I to mělo vliv na obrovskou návštěvnost zahajovací výstavy.

Michal Vyhlídal, historik umění: „Adriena Šimotová je zde zastoupena kresbami a grafikami a Jindřich Štreit tady vystavuje fotografie, na kterých zvěčnil Adrienu Šimotovou. Adriena Šimotová žila po většinu svého času v Praze a je to skutečně jedna z nejvýznamnějších českých výtvarnic druhé poloviny 20. století s přesahem do století současného.“
Jindřich Štreit, vystavující fotograf: „Já jsem opravdu velice potěšen, že tato výstava je společná, protože my jsme měli jen jednu společnou výstavu a ta byla v Mnichově. Kdy já jsem vystavoval fotografie a Adriena grafiky. Takže toto je taková společná druhá výstava, ale je to zaměřeno na to, že ty moje fotografie jsou o Adrieně. Takže je to vlastně celá výstava Adrieny. My jsme se znali mnoho let.“

Mezi návštěvníky, kteří si přišli prohlédnout opravené prostory galerie a vystavená díla, byli také osobní přátelé Adrieny Šimotové, kteří vzpomínali na její osobnost.

Anežka Kovalová, přítelkyně: „Ona byla i přes svůj věk pořád mladá. To bylo na ní úžasné, byla úplně bezprostřední a strašně sympatická paní. Nám se líbilo hrozně i s mým manželem, že když jsme jí uctivě vykali, tak první, co bylo, ona říkala: „Prosím tě tykej mi, já bych si připadala vetchá.“ Na tuhletu odpověď jsme často mysleli, protože to bylo hrozně sympatické od ní. Jako člověk byla úžasná.“
Inge Kosková, přítelkyně: „Byla to úžasná paní, znali jsme se několik let a velice jsem obdivovala ji jako bytost a její tvorbu taky. Takže je nezapomenutelná.“
Jindřich Štreit, vystavující fotograf: „Dílo Adrieny Šimotové je o dotecích. Je o člověku, je o vzájemnosti. Která jde ze srdce.“

Pozornost si zaslouží především exkluzivita vystavených děl Adrieny Šimotové. 

Pavel Brunclík, přítel a pečovatel: „Jsou tady jednak fotografie Jindřicha Štreita a jednak je tady řada výtvarných děl, která zatím nebyla dostupná ani na výstavách, ani prostřednictvím publikací, které zprostředkují tvorbu paní Adrieny Šimotové. Nepochybně je to jedna z nejrespektovanějších osobností českého výtvarného umění druhé poloviny 20. století a počátku tohoto století. Je respektována v zahraničí, je nejenom významnou výtvarnicí, je i význačnou osobností, která je v těch dobách, které byly pro vývoj české kultury obecně méně příznivé, tak prokázala velkou osobní statečnost s nasazením pro rozvoj a pěstování těch pozitivních hodnot, které jsou v její tvorbě vyjádřeny. Byla i velice pozitivním příkladem v té rovině občanské odpovědnosti a lidskosti vůbec, bych řekl.“

Výstava bude v Galerii Octopus ke shlédnutí až do konce dubna, galerie však má již naplánován i program na celý letošní rok.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000042049/rymarovska-galerie-octopus-zahajila-sezonu-spolecnou-vystavou-jindricha-streita-a-adrieny-simotove