Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

V Lomnici na Bruntálsku působí jediná státní Montessori škola v celém okrese

Celý MS kraj |

Když se řekne Montessori škola, vybaví se každému jakýsi alternativní systém vzdělávání. Málokdo však přesně ví, na čem je založen. V Lomnici nedaleko Bruntálu existuje v okrese jediná škola Montessori pro děti 1. stupně, která je státní. Zajeli jsme se tam podívat.

Ve škole Montessori nejsou klasické třídy, lavice ani katedra. Pouze pracovní místa pro děti a jejich samostatnou práci.

Barbora Šomodíková, zastupující ředitelka školy: "Přizpůsobujeme potřebám dětí to, co je pro ně přirozené, to znamená, že konkrétně tady u nás ve věku 6 až 11 let tady máme děti. Pro ně je přirozené, pracovat ve skupinkách, diskutovat a volit si činnost podle svého zájmu. Máme tady i Montessori školku, ve které nejsou hračky, jsou tam pomůcky, samozřejmě jiné, než máme tady ve škole, ale ta školka se de facto točí kolem praktického života, kde se děti učí přelévat, přesypávat, mají tam i pracovní stoleček, kde třeba vytváří něco, pak tam mají ponk, kde můžou kladívkem zatloukat věci, je to postavené na tom praktickém životě a ty děti to baví.“

Děti se mohou ve škole volně pohybovat a vybírat si úkoly a pomůcky z předem stanoveného seznamu podle svého zájmu. Vyučování začíná tzv. Komunitním kruhem

Barbora Šomodíková, zastupující ředitelka školy: „Na tom komunitním kruhu si řekneme takové ty základní věci, co se bude ten den dít, popřípadě děti sdílí své zážitky, co potřebují nám říct. Když skončí komunitní kruh, tak nemáme klasické 45 minutové hodiny, ale jedem v tříhodinovém bloku, kdy děti si volí činnost dopoledne samy, mají k dispozici vypsané klíčové lekce. Ty lekce trvají dle potřeby, většinou tak 15 minut, není potřeba tomu více pověnovat čas, oni pak mají následnou práci, kterou si taky plní, jak potřebují, jak se jim chce, jak si to rozvrhnou a vlastně ve čtvrtek kontrolujeme zadanou práci.“
Klárka: „Já musím poskládat ten příběh, jak to jde za sebou a potom podle slovních druhů tam naskládat to, co se tam dělo.“
Nikča a Anežka: „My tady děláme světové památky. To jsou takovéhle obrázky vlastně, tady jsou další obrázky a to pak k tomu přidáváme. Potom, jak to budeme mít všechno doskládané, tak.“
Petr: „Já mám pomůcku města krajů a přidávám tam kartička s městy ke krajům. Takhle třeba Prahu přidám do Středočeského kraje.“
Lola: „Tady mám pojmenovat tahle hrady, přidat k tomu jmenovky. My se to učíme, když máme nějaké kraje a tam ty hrady jsou zamíchané.“
Ema: „Tady se musí dát stádium vývoje motýla a tady jsou takové kolečka a na to jsou napsané informace o motýlech a tady jsou takové otázky a tady jsou odpovědi.“

Klárka: „Když třeba tohle budu mít hotové, tak to takhle otočím, aby paní učitelky věděly, že už to je hotové.“

Systém výuky klade nároky na samostatnost dětí, ale i na kvalitu pedagogů.

Barbora Šomodíková, zastupující ředitelka školy: „Ty nároky na pedagogy jsou opravdu vysoké, kdy musíte opravdu sami v sobě přetvořit, alespoň já jsem to tak měla, ten přístup, to myšlení de facto, velmi mi k tomu pomohl Montessori kurs, který jsem si dělala v Praze. Úplně mi to změnilo nahlížení jak na ty děti, tak na ten vzdělávací obsah. Je to opravdu náročnější, ale vidíme, že to má smysl.“

S navázáním na druhý stupeň dle školy děti nemají žádný problém. Přechází většinou do běžných základních škol nebo mají možnost Montessori školy pro 2. stupeň, která je v Krnově, není však státní, ale soukromá.

Nahlásit chybu


K tématu

ZŠ F. Hrubína v Havířově je první, ve které město zahájilo modernizaci sítí

18. července 2023 13:09 | Havířov | Bára Kelnerová

Havířov potřebuje během několika let vyřešit starou elektroinstalaci ve školských zařízeních. Na investici v řádu stovek milionů korun si město vzalo úvěr. Modernizace začala o letošních prázdninách.

Havířovští hasiči absolvovali taktické cvičení na školách, evakuace i dohledání osob

20. června 2023 9:35 | Havířov | Bára Kelnerová

Profesionální hasiči z Havířova společně s dobrovolnými z Horní Suché měli taktické cvičení na škole. Učitelé museli vyvést všechny žáky ze zadýmené budovy, hasiči pak měli za úkol objekt prohledat a najít dítě, které zůstalo ve škole.

V ZŠ 1. Máje v Havířově otevřeli hokejovou akademii, děti se budou společně učit i trénovat

5. září 2023 10:38 | Havířov | Bára Kelnerová

Havířovský hokejový klub vidí svou budoucnost v práci s dětmi a mládeži. Proto v Základní škole 1. Máje ve spolupráci s městem byla otevřena hokejová akademie.


V Karviné otevřeli nové dopravní hřiště, sloužit bude školám i veřejnosti

Nové dětské dopravní hřiště bylo slavnostně otevřeno. Děti tady najdou vše, co potřebují k získání praktických dovedností a znalostí týkající se bezpečnosti v silničním provozu. V reportáži se dozvíte podrobnosti k jeho užívání veřejností.

Městská policie ocenila své nejlepší a věrné pracovníky za rok 2023

Městská policie ocenila své pracovníky za věrnou službu, tedy ty, kteří v uniformě se znakem Nového Jičína strávili 20, 25 a 30 let. Současně vyhlásila nejlepší zaměstnance za rok 2023.

V Ostravě-Porubě vykvete 14 květinových luk. Novinkou jsou louky na Hl. třídě a u Oblouku

31. května 2024 15:22 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

V Porubě začal výsev květinových luk. První z nich Poruba vysela už v roce 2021 na Francouzské ulici a okamžitě se stala fenoménem. Od té doby jich každým rokem přibývá.

Hravá angličtina otestovala žáky dvanácti základních škol

31. května 2024 16:55 | Studénka | Petra Dorazilová | Expres Studénky

Rekordní počet dvanácti škol se zapojil do letošního ročníku soutěže v anglickém jazyce, kterou pořádá Základní škola Butovická. Jazykové znalosti v ní žáci prověřují zábavnou formou, včetně různých kvízů a křížovek.

MP v Havířově uspořádala pro děti Den otevřených dveří, připojily se ostatní složky IZS

31. května 2024 14:20 | Havířov | Bára Kelnerová | Regionální zprávy POLAR

Městská policie v Havířově ve spolupráci s profesionálními hasiči a státní policií připravila ke Dni dětí tradiční Den otevřených dveří. Ten však trval po celé tři dny, během kterého areál navštívilo přes tisíc dětí.

Centrum Ostravy trápí vandalové. Ničí herní prvky, lavičky i zeleň

Centrální ostravský obvod stále řeší problémy s vandalismem. Bezohlední lidé si za svůj cíl vybírají dokonce i dětská hřiště, kde nedávno založili požár a poškodili tak unikátní herní prvek. Obvod pak musí investovat úsilí i peníze do oprav.

Fyziku pomohly školákům z Frýdlantu lépe pochopit nejrůznější názorné pokusy

Místo klasického vyučování se žáci ZŠ T.G.M. ve Frýdlantě nad Ostravicí učili fyziku pomocí nejrůznějších pokusů. Do školy jim je přijeli ukázat členové Úžasného divadla fyziky z Brna. Pokusy byly různě obtížné podle věku a znalostí školáků.

Výstavba bytových jednotek pro seniory v Horní Suché značně pokročila

31. května 2024 10:54 | Horní Suchá | Bára Kelnerová | Miniexpres Horní Suché

Radnice v Horní Suché staví pro seniory tři rodinné domy, ve kterých bude dvanáct bezbariérových bytových jednotek. Projekt počítá s příjezdovou cestou, s místy pro parkování i s malými zahrádkami.

V Opavě pokračuje rekonstrukce zimního stadionu. Ocelovou konstrukci znovu prověří statik

31. května 2024 10:13 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Rekonstrukce zimního stadionu v Opavě pokračuje podle původního harmonogramu. Začala loni v květnu a skončit by měla v druhé polovině příštího roku, kdy se do moderní haly vrátí sportovci z náhradní ledové plochy v Městských sadech.

Primátor Ostravy pekl s náměstky bábovky. Akce "Dík náhradním rodinám" se koná po celé zemi

31. května 2024 9:38 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Ostrava se připojila k celostátní výzvě na podporu pěstounství "Dík náhradním rodinám." Primátor města Jan Dohnal proto se svými náměstky pekl bábovky a na to, aby se nepřipálily dohlížel známý šéfkuchař David Valíček.

Řidička kamionu porušila zákaz předjíždění na dálnici

31. května 2024 17:24 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Jela po dálnici s kamionem a rozhodla se předjíždět. Nízkou rychlostí a navíc v místě, kde je to zakázáno. Policisté jeli zrovna za kamionem, vše natočili, řidičku zastavili a pokutovali. Při dvou speciálních akcích pak dopravní policisté zaznamenali přes padesát překročených rychlostí i nadrozměrné náklady.

Ve Městě Albrechticích vystoupali na Mount Everest v den 71. výročí jeho dobytí

31. května 2024 8:58 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Regionální zprávy POLAR

V těchto dnech před 71 lety dobyl Edmund Hillary s šerpou Tenzingem nejvyšší horu světa. Toto výročí si žáci základní školy ve Městě Albrechticích spolu s veřejností i vedením obce připomněli velkou sportovně zábavní akcí.

Přehrada Hrabina v Českém Těšíně má nové vyhlídkové plovoucí molo

30. května 2024 21:19 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Další vyhlídkové plovoucí molo, které zatraktivní a zpříjemní pobyt turistům na vodních plochách v Moravskoslezském kraji, začalo sloužit návštěvníkům přehrady Hrabina v Českém Těšíně. Doplnilo tak mola na Větřkovické přehradě v Kopřivnici, Karvinském moři a Slezské Hartě, která byla loni instalována s dotací Moravskoslezského kraje ve výši 5,5 milionu korun.

Na konferenci IDea se řešila podpora rozvojových projektů v MSK

30. května 2024 9:52 | Celý MS kraj | Libor Běčák

V ostravské hale Gong se konala konference IDea forum, která byla letos zaměřena na podporu průmyslu v Moravskoslezském kraji. Společně se zástupci státu a kraje diskutovali o rozvoji regionu investoři a podnikatelé.

Letecká havárie na Opavsku byla námětem cvičení složek IZS

29. května 2024 18:21 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Letadlo mělo po startu z letiště technické potíže, vzápětí se zřítilo a narazilo do stroje, který se zrovna chystal na start. V obou strojích bylo 20 lidí, kteří utrpěli různá zranění. Na místě byli i mrtví. Takový byl námět taktického cvičení složek integrovaného záchranného systému na Opavsku.

50. ročník Rolo ligy v koloběhu otevřel závod mistrovství ČR v Rýmařově

29. května 2024 18:05 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Trhni si nohou! To nebyla nadávka, ale tradiční startovní povel všech závodních koloběžkářů. Na trati u Rýmařova zazněl nejméně desetkrát a odstartoval všechny kategorie letošního prvního mistrovství Rolo ligy. Koloběh v současnosti zažívá velký boom a Česká republika patří do světové špičky.

V Lomnici na Bruntálsku působí jediná státní Montessori škola v celém okrese
Vydáno 14. dubna 2024 18:38, Celý MS kraj, Karel Soukop
Když se řekne Montessori škola, vybaví se každému jakýsi alternativní systém vzdělávání. Málokdo však přesně ví, na čem je založen. V Lomnici nedaleko Bruntálu existuje v okrese jediná škola Montessori pro děti 1. stupně, která je státní. Zajeli jsme se tam podívat.

Ve škole Montessori nejsou klasické třídy, lavice ani katedra. Pouze pracovní místa pro děti a jejich samostatnou práci.

Barbora Šomodíková, zastupující ředitelka školy: "Přizpůsobujeme potřebám dětí to, co je pro ně přirozené, to znamená, že konkrétně tady u nás ve věku 6 až 11 let tady máme děti. Pro ně je přirozené, pracovat ve skupinkách, diskutovat a volit si činnost podle svého zájmu. Máme tady i Montessori školku, ve které nejsou hračky, jsou tam pomůcky, samozřejmě jiné, než máme tady ve škole, ale ta školka se de facto točí kolem praktického života, kde se děti učí přelévat, přesypávat, mají tam i pracovní stoleček, kde třeba vytváří něco, pak tam mají ponk, kde můžou kladívkem zatloukat věci, je to postavené na tom praktickém životě a ty děti to baví.“

Děti se mohou ve škole volně pohybovat a vybírat si úkoly a pomůcky z předem stanoveného seznamu podle svého zájmu. Vyučování začíná tzv. Komunitním kruhem

Barbora Šomodíková, zastupující ředitelka školy: „Na tom komunitním kruhu si řekneme takové ty základní věci, co se bude ten den dít, popřípadě děti sdílí své zážitky, co potřebují nám říct. Když skončí komunitní kruh, tak nemáme klasické 45 minutové hodiny, ale jedem v tříhodinovém bloku, kdy děti si volí činnost dopoledne samy, mají k dispozici vypsané klíčové lekce. Ty lekce trvají dle potřeby, většinou tak 15 minut, není potřeba tomu více pověnovat čas, oni pak mají následnou práci, kterou si taky plní, jak potřebují, jak se jim chce, jak si to rozvrhnou a vlastně ve čtvrtek kontrolujeme zadanou práci.“
Klárka: „Já musím poskládat ten příběh, jak to jde za sebou a potom podle slovních druhů tam naskládat to, co se tam dělo.“
Nikča a Anežka: „My tady děláme světové památky. To jsou takovéhle obrázky vlastně, tady jsou další obrázky a to pak k tomu přidáváme. Potom, jak to budeme mít všechno doskládané, tak.“
Petr: „Já mám pomůcku města krajů a přidávám tam kartička s městy ke krajům. Takhle třeba Prahu přidám do Středočeského kraje.“
Lola: „Tady mám pojmenovat tahle hrady, přidat k tomu jmenovky. My se to učíme, když máme nějaké kraje a tam ty hrady jsou zamíchané.“
Ema: „Tady se musí dát stádium vývoje motýla a tady jsou takové kolečka a na to jsou napsané informace o motýlech a tady jsou takové otázky a tady jsou odpovědi.“

Klárka: „Když třeba tohle budu mít hotové, tak to takhle otočím, aby paní učitelky věděly, že už to je hotové.“

Systém výuky klade nároky na samostatnost dětí, ale i na kvalitu pedagogů.

Barbora Šomodíková, zastupující ředitelka školy: „Ty nároky na pedagogy jsou opravdu vysoké, kdy musíte opravdu sami v sobě přetvořit, alespoň já jsem to tak měla, ten přístup, to myšlení de facto, velmi mi k tomu pomohl Montessori kurs, který jsem si dělala v Praze. Úplně mi to změnilo nahlížení jak na ty děti, tak na ten vzdělávací obsah. Je to opravdu náročnější, ale vidíme, že to má smysl.“

S navázáním na druhý stupeň dle školy děti nemají žádný problém. Přechází většinou do běžných základních škol nebo mají možnost Montessori školy pro 2. stupeň, která je v Krnově, není však státní, ale soukromá.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000042554/v-lomnici-na-bruntalsku-pusobi-jedina-statni-montessori-skola-v-celem-okrese