Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Konkatedrála Nanebevzetí panny Marie v Opavě patřila čtyřiadvacetihodinovému čtení biblických úryvků

Opava |  | Opavský expres

V Opavě se už potřetí četlo z Písma svatého. Při čtyřiadvacetihodinovém čtení biblických úryvků se vystřídalo více než 100 lidí různých věkových kategorií a sociálních vrstev. Kromě farníků se do čtení zapojili i představitelé města, sportovci, studenti, nebo skauti.

Konkatedrála Nanebevzetí panny Marie v Opavě opět po roce patřila 24ti-hodinovému čtení z bible. Cílem akce je seznámit s nejčtenější knihou na světě zejména nevěřící.

Lukáš Graca, farník římskokatolické církve, konkatedrála Nanebevzetí panny Marie: “Lidí přišlo hodně, kolem stovky, možná přes stovku. Včera byli hosté, představitelé města, taky přijel biskup Martin David, ekumenické církve byly zastoupeny, představitelé ekumenických církví a čtenáři se vystřídali Pokryla se i noc, což mám velkou radost.”
Tomáš Navrátil (ANO), primátor Opavy: “Já jsem byl u zrodu této myšlenky a myslím, že každý rok je to lepší a lepší a mám z toho velkou radost, protože dnes už tolik do kostela nechodím, ale v minulosti, já jsem vyrostl v křesťanské rodině a s rodiči jsme chodili a byl jsem také ministrant, takže jsem pomáhal knězi, četl jsem také modlitby, myslím si, že vždycky v tom písmu najdeme tu pomoc, tu radu a jsem rád, že se takové akce dějí.”
Pavel Štěpánek, varhaník: “Akci vnímám moc příjemně a je super příležitost, že i lidi, kteří nejsou kosteloví, se můžou seznámit s biblí. Moje úloha tady byla naprosto okrajová, já jsem varhaník, zahrál jsem dvakrát dnešní vstupy a teďka máme před sebou slavnostní zakončení, tak mám tu milou úlohu odehrát Tedeum, čili chvalozpěv Tebe Bože chválíme.”

V rámci akce si lidé mohli prohlédnout i na 8 desítek biblí, které konkatedrále zapůjčilo Muzeum biblí z Jablunkova. Letos výjimečně mezi nimi byly i vzácné bible z 16. a 17. století psané v latině.

Lukáš Graca, farník římskokatolické církve, konkatedrála Nanebevzetí panny Marie: “Jedna bible je Bible svatá vydaná v Berlíně v roce 1813 a další bible je třeba Hebrejsko-německý starý zákon provedený v oslí kůži. Jsou dva díly a je to vytištěno pravděpodobně v druhé polovině 19. století.Takže takové zajímavé nabídky tady máme.”

Tohle je svitek tóry, je to 5 knih mojžíšových a správně by se na to nemělo sahat, pouze tady tímto ukazovátkem. Vypadá to jako lžička, ale je tam prst.Takhle se čte hebrejsky.

anketa: návštěvníci akce: “Já jsem se letos druhý rok zúčastnila, i jsem četla dopoledne a byla jsem na včerejším zahájení i na ukončení a myslím si, že je to přínosem nejen pro mě, ale pro všechny.”
“Samozřejmě jsem potěšen touto akcí. Je to posila na duši, určitě pro každého, doporučuju.”
“Byla jsem tu vloni, byla jsem letos a obdivuji Lukáše Gracu jako, že má takovou sílu a chuť do toho je to od něho oběť určitě.”

24ti-hodinové čtení bible probíhá vždy před Květnou nedělí, aby se lidé naladili na Svatý týden a Velikonoce, jedny z největších svátků v roce.

Nahlásit chybu


K tématu

Dva muži chtěli vyčistit Opavu od bezdomovců, jeden na ně zaútočil v noci nožem

26. června 2023 11:47 | Opava | Jiří Cileček

Krajská kriminálka má na stole závažný případ vraždy ve stádiu pokusu. Dva mladí muži se dohodli, že chtějí údajně vyčistit Opavu od bezdomovců. V noci se opili a přišli do opuštěné budovy, kde lidé bez domova nocovali. Jeden pak s nožem v ruce zaútočil na bezdomovce a zranil i další ženu. Jen zázrakem nikdo neumřel.

Basketbalisté Opavy získali po 20 letech titul mistrů národní ligy

1. června 2023 23:06 | Opava | Jiří Cileček

Basketbalisté Opavy slaví po 20 letech pátý ligový titul. Čtvrté finále nad Děčínem vyhráli 108:104 po prodloužení a sérii ovládli 3:1 na zápasy. Svěřenci trenéra Petra Czudka triumfovali poprvé od roku 2003 a po osmnácti zlatech v řadě Nymburka, který při cestě až z předkola play off vyřadili v semifinále. Zajistili si tak účast v Lize mistrů. Děčín byl ve finále popáté a stejně jako v letech 2015, 2016, 2017, 2019 se musel spokojit se stříbrem.

V Opavě se rodí více dětí. Vybrané MŠ tak rozšiřují kapacity budováním nových tříd

27. června 2023 12:04 | Celý MS kraj | Yvona Fajtová

V Opavě roste počet dětí. Na demografický vývoj zareagovala opavská radnice, která v současné době navyšuje kapacity tím, že v mateřských školách buduje nové třídy.


V Karviné otevřeli nové dopravní hřiště, sloužit bude školám i veřejnosti

Nové dětské dopravní hřiště bylo slavnostně otevřeno. Děti tady najdou vše, co potřebují k získání praktických dovedností a znalostí týkající se bezpečnosti v silničním provozu. V reportáži se dozvíte podrobnosti k jeho užívání veřejností.

Městská policie ocenila své nejlepší a věrné pracovníky za rok 2023

Městská policie ocenila své pracovníky za věrnou službu, tedy ty, kteří v uniformě se znakem Nového Jičína strávili 20, 25 a 30 let. Současně vyhlásila nejlepší zaměstnance za rok 2023.

V Ostravě-Porubě vykvete 14 květinových luk. Novinkou jsou louky na Hl. třídě a u Oblouku

V Porubě začal výsev květinových luk. První z nich Poruba vysela už v roce 2021 na Francouzské ulici a okamžitě se stala fenoménem. Od té doby jich každým rokem přibývá.

Hravá angličtina otestovala žáky dvanácti základních škol

Rekordní počet dvanácti škol se zapojil do letošního ročníku soutěže v anglickém jazyce, kterou pořádá Základní škola Butovická. Jazykové znalosti v ní žáci prověřují zábavnou formou, včetně různých kvízů a křížovek.

MP v Havířově uspořádala pro děti Den otevřených dveří, připojily se ostatní složky IZS

Městská policie v Havířově ve spolupráci s profesionálními hasiči a státní policií připravila ke Dni dětí tradiční Den otevřených dveří. Ten však trval po celé tři dny, během kterého areál navštívilo přes tisíc dětí.

Centrum Ostravy trápí vandalové. Ničí herní prvky, lavičky i zeleň

Centrální ostravský obvod stále řeší problémy s vandalismem. Bezohlední lidé si za svůj cíl vybírají dokonce i dětská hřiště, kde nedávno založili požár a poškodili tak unikátní herní prvek. Obvod pak musí investovat úsilí i peníze do oprav.

Fyziku pomohly školákům z Frýdlantu lépe pochopit nejrůznější názorné pokusy

Místo klasického vyučování se žáci ZŠ T.G.M. ve Frýdlantě nad Ostravicí učili fyziku pomocí nejrůznějších pokusů. Do školy jim je přijeli ukázat členové Úžasného divadla fyziky z Brna. Pokusy byly různě obtížné podle věku a znalostí školáků.

Výstavba bytových jednotek pro seniory v Horní Suché značně pokročila

Radnice v Horní Suché staví pro seniory tři rodinné domy, ve kterých bude dvanáct bezbariérových bytových jednotek. Projekt počítá s příjezdovou cestou, s místy pro parkování i s malými zahrádkami.

V Opavě pokračuje rekonstrukce zimního stadionu. Ocelovou konstrukci znovu prověří statik

Rekonstrukce zimního stadionu v Opavě pokračuje podle původního harmonogramu. Začala loni v květnu a skončit by měla v druhé polovině příštího roku, kdy se do moderní haly vrátí sportovci z náhradní ledové plochy v Městských sadech.

Primátor Ostravy pekl s náměstky bábovky. Akce "Dík náhradním rodinám" se koná po celé zemi

Ostrava se připojila k celostátní výzvě na podporu pěstounství "Dík náhradním rodinám." Primátor města Jan Dohnal proto se svými náměstky pekl bábovky a na to, aby se nepřipálily dohlížel známý šéfkuchař David Valíček.

Výstava Habsburkové a zemské hlavní město Opava nabízí unikátní exponáty

Dnes 16:32 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Habsburkové a zemské hlavní město Opava. To je název výstavy v Historické výstavní budově Slezského zemského muzea v Opavě, která se váže právě ke vztahu panovnické dynastie k Opavě, která byla někdejším hlavním městem. K vidění jsou na ní unikátní exponáty,

Ocelovou konstrukci zimního stadionu v Opavě prověřují statici. Ne rekonstrukci to nemá vliv

Dnes 16:23 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Rekonstrukce zimního stadionu v Opavě pokračuje podle původního harmonogramu. Začala loni v květnu a skončit by měla v druhé polovině příštího roku, kdy se do moderní haly vrátí sportovci z náhradní ledové plochy v Městských sadech.

Centrum Opavy je zatraknivnily nové květináče s rostlinami a stromy

Dnes 16:12 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Z centra Opavy a jeho přilehlého okolí zmizely staré nevzhledné květináče a přístřešky. Nahradily je nové, které jsou prostornější a bylo tak možné do nich zasadit nejen různé druhy květin, ale také stromy. To vše díky dotacím z Norských fondů.

Centrum Opavy je zelenější a atraktivnější. Nainstalovány tady byly nové květináče s rostlinami a platany

30. května 2024 11:59 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Z centra Opavy a jeho přilehlého okolí zmizely staré nevzhledné květináče a přístřešky. Nahradily je nové, které jsou prostornější a bylo tak možné do nich zasadit nejen různé druhy květin, ale také stromy. To vše díky dotacím z Norských fondů.

Den dětí a Opava slaví FEST. Tisíce lidí se bavily v Městských sadech a na Sádráku na oslavách 800 let města

29. května 2024 20:32 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Druhý den oslav 800 let města si opět užili děti i dospělí. V městských sadech byl připraven Dětský den se spoustou atrakcí jako kolotoče, soutěže a dílničky a děti pobavili i Karol a Kvido nebo Michal Nesvadba. Odpoledne pak Opava slaví FEST vyvrcholil koncerty u Stříbrného jezera.

Opavou prošel slavnostní průvod k 800 let města. Zapojili se do něj školky, školy, sportovci i spolky

29. května 2024 19:33 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Opava slaví FEST. To byly dva dny plné zábavy úplně pro všechny, kterými vyvrcholily oslavy 800 let od první písemné zmínky o městě. Zahájeny byly slavnostním průvodem Setkání věků v čele s králem Přemyslem Otakarem I.

Konkatedrála Nanebevzetí panny Marie v Opavě patřila čtyřiadvacetihodinovému čtení biblických úryvků
Vydáno 31. března 2024 17:00, Opava, Yvona Fajtová
V Opavě se už potřetí četlo z Písma svatého. Při čtyřiadvacetihodinovém čtení biblických úryvků se vystřídalo více než 100 lidí různých věkových kategorií a sociálních vrstev. Kromě farníků se do čtení zapojili i představitelé města, sportovci, studenti, nebo skauti.

Konkatedrála Nanebevzetí panny Marie v Opavě opět po roce patřila 24ti-hodinovému čtení z bible. Cílem akce je seznámit s nejčtenější knihou na světě zejména nevěřící.

Lukáš Graca, farník římskokatolické církve, konkatedrála Nanebevzetí panny Marie: “Lidí přišlo hodně, kolem stovky, možná přes stovku. Včera byli hosté, představitelé města, taky přijel biskup Martin David, ekumenické církve byly zastoupeny, představitelé ekumenických církví a čtenáři se vystřídali Pokryla se i noc, což mám velkou radost.”
Tomáš Navrátil (ANO), primátor Opavy: “Já jsem byl u zrodu této myšlenky a myslím, že každý rok je to lepší a lepší a mám z toho velkou radost, protože dnes už tolik do kostela nechodím, ale v minulosti, já jsem vyrostl v křesťanské rodině a s rodiči jsme chodili a byl jsem také ministrant, takže jsem pomáhal knězi, četl jsem také modlitby, myslím si, že vždycky v tom písmu najdeme tu pomoc, tu radu a jsem rád, že se takové akce dějí.”
Pavel Štěpánek, varhaník: “Akci vnímám moc příjemně a je super příležitost, že i lidi, kteří nejsou kosteloví, se můžou seznámit s biblí. Moje úloha tady byla naprosto okrajová, já jsem varhaník, zahrál jsem dvakrát dnešní vstupy a teďka máme před sebou slavnostní zakončení, tak mám tu milou úlohu odehrát Tedeum, čili chvalozpěv Tebe Bože chválíme.”

V rámci akce si lidé mohli prohlédnout i na 8 desítek biblí, které konkatedrále zapůjčilo Muzeum biblí z Jablunkova. Letos výjimečně mezi nimi byly i vzácné bible z 16. a 17. století psané v latině.

Lukáš Graca, farník římskokatolické církve, konkatedrála Nanebevzetí panny Marie: “Jedna bible je Bible svatá vydaná v Berlíně v roce 1813 a další bible je třeba Hebrejsko-německý starý zákon provedený v oslí kůži. Jsou dva díly a je to vytištěno pravděpodobně v druhé polovině 19. století.Takže takové zajímavé nabídky tady máme.”

Tohle je svitek tóry, je to 5 knih mojžíšových a správně by se na to nemělo sahat, pouze tady tímto ukazovátkem. Vypadá to jako lžička, ale je tam prst.Takhle se čte hebrejsky.

anketa: návštěvníci akce: “Já jsem se letos druhý rok zúčastnila, i jsem četla dopoledne a byla jsem na včerejším zahájení i na ukončení a myslím si, že je to přínosem nejen pro mě, ale pro všechny.”
“Samozřejmě jsem potěšen touto akcí. Je to posila na duši, určitě pro každého, doporučuju.”
“Byla jsem tu vloni, byla jsem letos a obdivuji Lukáše Gracu jako, že má takovou sílu a chuť do toho je to od něho oběť určitě.”

24ti-hodinové čtení bible probíhá vždy před Květnou nedělí, aby se lidé naladili na Svatý týden a Velikonoce, jedny z největších svátků v roce.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/opavsko/opava/11000042346/konkatedrala-nanebevzeti-panny-marie-v-opave-patrila-ctyriadvacetihodinovemu-cteni-biblickych-uryvku