Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Opava válečná očima obyvatel Opavska. Unikátní výstava v Hrabyni k výročí 800 let Opavy

Opava |  | Opavský expres

Národní památník II. světové války v Hrabyni se zapojil do oslav 800. výročí Opavy. Otevřel výstavu Opava válečná. Opava a Opavsko za 2. světové války, která líčí válku očima obyčejných lidí.

Dopisy, příběhy, fotografie a vzpomínky obyvatel Opavska, jejichž život zasáhla válka, jsou k vidění na výstavě Opava válečná a Opavsko za 2. SV v Národním památníku II. světové války v Hrabyni. Lidé je přinesli na výzvu historiků.

Tomáš Navrátil (ANO), primátor Opavy: “Jsou tady zachyceny doby před 2. SV, po 2. SV a také jak to vypadá dnes. Takže já jsem strašně rád, dneska tady bylo dojemné vystoupení, protože je tady synovec pana generála Píky a měli jsme možnost vyslechnout to, jak se ty artefakty, ty dokumenty historické zachovaly, jak byly schovány a syn pana Píky společně tenkrát s televizí vykopali zakopanou zbraň, která byla po panu generálovi. Takže je to úžasná věc.”
Jan Píka, synovec generála Heliodora Píky: “Ještě si pamatuju, že jedině já asi zřejmě z naší rodiny, nás bylo 6 dětí, sourozenců a rodiče. Tak jedině já a táta vítal generála po příletu do Ostravy v 46. roce a mě ale, to je ten zlobivej a tak mě pěkně načechral vrabčí hnízdo.”

Výstava Opava válečná je spojená s výstavou Netruchlete pro mne věnovanou 75. výročí od justiční popravy generála Heliodora Píky, který byl úplně první obětí politických procesů po únorovém převratu v roce 1948.

Jana Horáková, ředitelka Národního památníku II. světové války: “Já jsem se snažila prezentovat fotografie, které nejsou tak úplně známé, protože ony samozřejmě vyšly knihy, bylo připraveno několik výstav a některé fotografie jsou hodně známé, takže já jsem se snažila spíš, aby veřejnost viděla fotografie, které už tak známé nejsou a dokumenty třeba tak často k vidění také nejsou.”

Vystaveny jsou tady například dva motáky psané na toaletním papíru, které Heliodor Píka poslal svému synovi Milanovi, když byli oba ve stejnou dobu vězněni v Praze na Pankráci.

Jana Horáková, ředitelka Národního památníku II. světové války: “Ony tady budou jenom měsíc a za ten měsíc se vymění a bude tady takový opravdu málo známý osobní dopis, poslední dopis manželce generála Píky a ten tady bude vystavený taky měsíc, aby se lidé mohli podívat na originál toho předmětu, ale protože ty předměty tady nemůžou být dlouho, tak se budou v pravidelných intervalech měsíčních střídat.”

Vystavena je i osobní zbraň Heliodora Píky, která ležela v zemi od roku 1956 do roku 2009. Prostor vystavovat v památníků dostala i umělecká škola AVE ART.

Jaroslav Prokop, ředitel AVE ARTu: “Jsem rád, že naše škola dostala tu příležitost, tu šanci vystavit práce našich žáků, které vznikaly postupně na téma nejprve 2. SV, ale i téma války na Ukrajině. Za námi máme panel, který všechno odstartoval. Je to panel, který zachycuje téma holocaustu.”

Všechny tři výstavy budou v památníku v Hrabyni k vidění do konce listopadu.

Nahlásit chybu


K tématu

U Národního památníku II. světové války v Hrabyni si připomněli dvě významná jubilea

17. září 2023 17:03 | Opava | Yvona Fajtová

U Národního památníku II. světové války v Hrabyni si připomněli hned dvě jubilea. 53. pluk průzkumu a elektronického boje oslavil 10 let a zároveň uplynulo 30 let od dislokace jednotek elektronického boje v Opavě.

Výstava Opava jubilejní mapuje 800 let města. K vidění je v Historické budově Slezského muzea

27. února 2024 11:24 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Slezské zemské muzeum v Opavě si připomíná 800 let od první písemné zmínky o městě. A to výstavou Opava jubilejní, která je zároveň jedním z hlavních výstavních projektů sezóny.

Žáci ZUŠ Frýdek-Místek vystavují své práce v bývalé záložně

18. května 2023 12:38 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Výtvarný obor Základní umělecké školy Frýdek-Místek si připravil tradiční výstavu žákovských prací. Letos zaplnila jedinečný výstavní prostor, budoucí městskou galerii Záložna. Výstava má název Nejprve najdi, potom hledej. Zastoupena je na ní malba, keramika i zajímavé modely.


V Karviné už potřetí ocenilo vedení města na zámku Fryštát osobnosti ve zdravotnictví

Vedení Karviné se rozhodlo udělit Pamětní list Rady města Karviné osobnostem ve zdravotnictví. Vybráni byli ti, kteří svou práci dělají zodpovědně, s velkým nasazením a mimořádným rozsahem odborných aktivit.

Studenti bruntálské průmyslovky postavili nejnovější Tatrovku, bude sloužit při zimní údržbě v okrese Bruntál

Včera 12:23 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Propojení teorie s praxí je vysněným cílem moha středních i vysokých škol. Dokonale se to povedlo na bruntálské Střední průmyslové škole a obchodní akademii. Ve spolupráci s Tatrou Kopřivnice jako druzí v kraji zdejší studenti sestavili celou nejnovější Tatrovku.

V Porubě zahájili 5. ročník Sdílka. Letos u Floridy, kde je v plánu rekonstrukce celého prostoru

16. května 2024 21:02 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

V Porubě slavnostně zahájili už 5. ročník Sdílka. Tato netradiční Pop Up expozice Začala už v roce 2016 na středovém pásu Hl. třídy a od té doby probíhá co dva roky pokaždé na jiném místě obvodu.

Novojičínští senioři vyslechli, jak se na sítích šíří informace. Teď jsou na řadě řetězové e-maily

Zorientovat se v nárůstu informací, které nás atakují prostřednictvím sociálních sítí. To je cíl přednášek, které se konají v novojičínské městské knihovně. Zacíleny jsou na seniory. Pomohly jim například rozklíčovat, jak se tyto informace šíří.

Děti plnily branné disciplíny, profesionální vojáci ukázali boj zblízka

Den vítězství si Novojičínští nepřipomněli jen pietními akty, ale také zážitkovou akcí. Ta nabídka stezku s brannými disciplínami, vystavena byla vojenská technika a nechyběla atraktivní ukázka Armády České republiky.


Policistům hlídkujícím u šampionátu se podařilo rychle najít děti ztracené v davu

Včera 14:37 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Relativně běžná služba policistů zapojených do bezpečnostního opatření v souvislosti s hokejovým šampionátem v Ostravě se ve čtvrtek kolem 19. hodiny změnila v urgentní pátrání po dvou malých dětech.

Mostek v Loučce musí zbourat, na řadě jsou demolice nebo opravy dalších

Lávka u ulice Za Potokem v Loučce, vedoucí přes Grasmanku, musela být demolována. Nahradí ji tu nová. Důvodem byl špatný technického stav, který se ovšem týká více mostních objektů na území města.

Kolekci historických vozidel obohatí tramvaj Tatra T3. Na její opravu věnuje Ostrava 5 milionů kč

16. května 2024 12:43 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Ostrava má po Praze největší sbírku historických vozidel městské hromadné dopravy. Většina z nich je ve perfektním stavu a stále jezdí. Nyní k ním přibude i tramvaj Tatra T3, která v Ostravě jezdila ještě před 30 roky.

Žáci ZŠ Komenského z Frýdlantu nad Ostravicí předvedli rodičům chemické a fyzikální pokusy

Odpoledne plné chemických a fyzikálních pokusů si připravili žáci ZŠ Komenského ve Frýdlantě nad Ostravicí. Své dovednosti předvedli rodičům, které do školy pozvali u příležitosti Dne rodiny.

V Opavě byl nalezen mincovní poklad. Nejstarší ze 102 mincí je pražský groš z doby Jana Lucemburského

16. května 2024 10:57 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

V Opavě byl nalezen mincovní poklad. Jde o nejvýznamnější nález na území dnešního Moravskoslezského kraje za posledních 100 let. Jedinečný je zejména množstvím zlatých mincí, stavem dochování a vzácností některých exemplářů.

V opavských Městských sadech a na hřbitově jsou nové informační panely

V Městských sadechv Opavě byly nainstalovány nové informační panely. Nahradily původní 3, na kterých už se podepsal zub času. Čtvrtý se do sadů přesunul z Kolofíkova nábřeží, kde ho lidé moc nevyužívali. Další nový panel pomáhá s orientací na městském hřbitově.

Osmáci a deváťáci z Opavska si zasoutěžili na posilovacích strojích. TrojBoje se zůčastnilo na 200 žáků

15. května 2024 16:08 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Školáci z Opavska se už potřetí utkali v TrojBoji. Soutěž ve třech disciplínách na veslařském, cyklistickém a běžkařském trenažéru uspořádalo Středisko volného času Opava a určena byla žákům 8. a 9. tříd.

V Opavě byly nainstalovány nové informační panely. Najdete je na městském hřbitově a v Městských sadech

15. května 2024 16:03 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

V Městských sadech byly nainstalovány nové informační panely. Nahradily původní 3, na kterých už se podepsal zub času. Čtvrtý se do sadů přesunul z Kolofíkova nábřeží, kde ho lidé moc nevyužívali.

Školáci z Opavska se utkali v TrojBoji. Posilovací stroje jim daly zabrat

15. května 2024 9:01 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Školáci z Opavska se už potřetí utkali v TrojBoji. Soutěž ve třech disciplínách na veslařském, cyklistickém a běžkařském trenažéru uspořádalo Středisko volného času Opava a určena byla žákům 8. a 9. tříd.

V Opavě diskutovali se studenty i širokou veřejností politici kandidujících stran do EP

13. května 2024 9:42 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Opavské zastupitelstvo dětí a mládeže patří mezi nejstarší v Česku. Vzniklo už v roce 2002 a od té doby pravidelně pořádá předvolební debaty. Začalo komunálními, přes krajské a republikové a letos úplně poprvé i do Evropského parlamentu.

Technické služby Opava zavedly odpadové taxi. Ulehčí těm, kteří kusový odpad nemají jak odvézt

12. května 2024 1:09 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Starý nábytek, suť po rekonstrukci bytu či domu, posekaná tráva, ojeté pneumatiky. To vše nepatří do kontejnerů, ale do sběrných dvorů. V Opavě jsou momentálně tři sběrné dvory plus Reuse centrum. Nový, moderní sběrný dvůr se pak staví v Kylešovicích.

Opava válečná očima obyvatel Opavska. Unikátní výstava v Hrabyni k výročí 800 let Opavy
Vydáno 17. dubna 2024 18:07, Opava, Yvona Fajtová
Národní památník II. světové války v Hrabyni se zapojil do oslav 800. výročí Opavy. Otevřel výstavu Opava válečná. Opava a Opavsko za 2. světové války, která líčí válku očima obyčejných lidí.

Dopisy, příběhy, fotografie a vzpomínky obyvatel Opavska, jejichž život zasáhla válka, jsou k vidění na výstavě Opava válečná a Opavsko za 2. SV v Národním památníku II. světové války v Hrabyni. Lidé je přinesli na výzvu historiků.

Tomáš Navrátil (ANO), primátor Opavy: “Jsou tady zachyceny doby před 2. SV, po 2. SV a také jak to vypadá dnes. Takže já jsem strašně rád, dneska tady bylo dojemné vystoupení, protože je tady synovec pana generála Píky a měli jsme možnost vyslechnout to, jak se ty artefakty, ty dokumenty historické zachovaly, jak byly schovány a syn pana Píky společně tenkrát s televizí vykopali zakopanou zbraň, která byla po panu generálovi. Takže je to úžasná věc.”
Jan Píka, synovec generála Heliodora Píky: “Ještě si pamatuju, že jedině já asi zřejmě z naší rodiny, nás bylo 6 dětí, sourozenců a rodiče. Tak jedině já a táta vítal generála po příletu do Ostravy v 46. roce a mě ale, to je ten zlobivej a tak mě pěkně načechral vrabčí hnízdo.”

Výstava Opava válečná je spojená s výstavou Netruchlete pro mne věnovanou 75. výročí od justiční popravy generála Heliodora Píky, který byl úplně první obětí politických procesů po únorovém převratu v roce 1948.

Jana Horáková, ředitelka Národního památníku II. světové války: “Já jsem se snažila prezentovat fotografie, které nejsou tak úplně známé, protože ony samozřejmě vyšly knihy, bylo připraveno několik výstav a některé fotografie jsou hodně známé, takže já jsem se snažila spíš, aby veřejnost viděla fotografie, které už tak známé nejsou a dokumenty třeba tak často k vidění také nejsou.”

Vystaveny jsou tady například dva motáky psané na toaletním papíru, které Heliodor Píka poslal svému synovi Milanovi, když byli oba ve stejnou dobu vězněni v Praze na Pankráci.

Jana Horáková, ředitelka Národního památníku II. světové války: “Ony tady budou jenom měsíc a za ten měsíc se vymění a bude tady takový opravdu málo známý osobní dopis, poslední dopis manželce generála Píky a ten tady bude vystavený taky měsíc, aby se lidé mohli podívat na originál toho předmětu, ale protože ty předměty tady nemůžou být dlouho, tak se budou v pravidelných intervalech měsíčních střídat.”

Vystavena je i osobní zbraň Heliodora Píky, která ležela v zemi od roku 1956 do roku 2009. Prostor vystavovat v památníků dostala i umělecká škola AVE ART.

Jaroslav Prokop, ředitel AVE ARTu: “Jsem rád, že naše škola dostala tu příležitost, tu šanci vystavit práce našich žáků, které vznikaly postupně na téma nejprve 2. SV, ale i téma války na Ukrajině. Za námi máme panel, který všechno odstartoval. Je to panel, který zachycuje téma holocaustu.”

Všechny tři výstavy budou v památníku v Hrabyni k vidění do konce listopadu.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/opavsko/opava/11000042628/opava-valecna-ocima-obyvatel-opavska-unikatni-vystava-v-hrabyni-k-vyroci-800-let-opavy