Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Komisařka vyhodila žáka od zkoušky v autoškole, když jí neřekl druhý způsob měření dezénu

Celý MS kraj |

Krajský soud v Ostravě se z rozhodnutí Nejvyššího správního soudu bude muset znovu zabývat případem, ve kterém jde o to, zda komisařka ve Frýdku-Místku měla právo vyhodit žáka od závěrečné zkoušky v autoškole jen proto, že jí po první správné odpovědi neřekl další alternativní způsob ověření hloubky dezénu pneumatiky.

Incident při zkouškách se odehrál 21. července 2022, když žadatel o řidičský průkaz na osobní automobil skládal praktické zkoušky z jízdy. Zkušební komisařka, zaměstnankyně Magistrátu Frýdek-Místek, mu však neumožnila tuto zkoušku v plném rozsahu vykonat, protože hned u prvního úkonu vyvodila, že k řízení automobilu v provozu není dostatečně připraven.

Tomáš Langášek, předseda senátu Nejvyššího správního soudu: “Před samotnou jízdou měl žalobce prokázat znalosti a dovednosti úkonů přípravy vozidla před jízdou. Žalobce začal kontrolou pneumatik. Komisařka se jej zeptala, jak zkontroluje hloubku vzorku pneumatik. Žalobce odpověděl, že hloubkoměrem. Na doplňující otázku, jak by to učinil bez hloubkoměru, již nedokázal dostatečně odpovědět. Komisařka proto ukončila zkoušku z praktické jízdy s hodnocením „neprospěl“, aniž by s žalobcem přistoupila k samotné jízdě.”

Žák se proti takovému postupu bránil a případ skončil žalobou u Krajského soudu v Ostravě. Ten žalobu uznal a postup komisařky vyhodnotil jako nezákonný. Nikoli však proto, že žáka vyhodila od zkoušky protože neznal další možný způsob kontroly dezénu pneumatik, ale protože první část praktické zkoušky netrvala alespoň zákonem stanovených 10 minut.

S tímto rozhodnutím však nesouhlasil senát Nejvyššího správního soudu, podle kterého v praxi mohou nastat situace, kdy je možné zkoušku ukončit i před uplynutím minimální časové lhůty.

Tomáš Langášek, předseda senátu Nejvyššího správního soudu: “Ad absurdum si lze představit situaci, kdy žadatel není schopen automobil ani nastartovat či se rozjet. Nedávalo by žádný smysl, aby daná část zkoušky z praktické jízdy dále pokračovala tím, že komisař bude 20 minut sedět v automobilu jen proto, aby bylo naplněno domnělé veřejné subjektivní právo žadatele na zkoušku v minimálním časovém rozsahu.”

Rozsudek krajského soudu proto byl novým rozhodnutím zrušen, aby se případ projednal znovu. I přesto, že Nejvyšší správní soud přímo nevyhodnocoval, zda bylo správné okamžité ukončení zkoušky poté, co žák neuvedl další možnost kontroly pneumatiky, dal krajskému soudu najevo, že k ukončení zkoušky by mělo dojít pouze při závažnějších nedostatcích.

Tomáš Langášek, předseda senátu Nejvyššího správního soudu: “Stěžovatel (Magistrát města Frýdku-Místku) argumentuje, že žalobce (žák) nebyl schopen zkontrolovat hloubku vzorku pneumatik, tedy poznat, zda je vozidlo technicky způsobilé. Užití technicky způsobilého vozidla je předpokladem bezpečného provozu na pozemních komunikacích. Takto extenzivně však toto ustanovení vykládat nelze. Zjevně totiž míří na opravdu závažné situace, ke kterým může v silničním provozu docházet a které alespoň potenciálně mohou mít závažné následky v podobě ohrožení bezpečnosti provozu na pozemních komunikacích. Byť se jedná o potenciální nebezpečí, z charakteru ustanovení je zjevné, že musí hrozit bezprostředně. To se v tomto případě jistě nestalo. Zkoušení úkonů podle § 42 odst. 3 písm. a) zákona o získávání odborné způsobilosti totiž zjevně nemůže vést k takovému bezprostřednímu ohrožení bezpečnosti provozu na pozemních komunikacích. Žalobce v tomto kontextu správně poukazuje na to, že pro aplikaci tohoto ustanovení bude zpravidla nutné, aby žadatel vozidlo skutečně řídil. Jedině tak může být ohrožení (byť jen potenciální) bezprostřední. Lze tedy učinit závěr, že žalobcovo jednání, pro které byla zkouška z praktické jízdy stěžovatelem ukončena, není možné podřadit pod § 43 odst. 3 zákona o získávání odborné způsobilosti.”

Dá se předpokládat, že dotyčný žák už dnes zná několik odpovědí na dotaz komisařky, a to i pro případ, že by jí nestačila jedna správná odpověď, ani dvě správné odpovědi, či snad dokonce několik dalších. Vedle k tomu určenému hloubkoměru, to může být jakékoli jiné měřidlo nebo dokonce i jiný předmět, při jehož použití můžeme správně odvodit minimální hloubku dezénu, například mince. Většina pneumatik je navíc z výroby opatřena indikátory opotřebení, které umožňují snadnou kontrolu hloubky vzorku.

Zkušební komisaři sice mohou na žácích zkoušet různé fígle, jak ale soudci Nejvyššího správního soudu vyřkli, důvodem verdiktu “Neuspěl” by měly být skutečně jen zásadní nedostatky a pochybení při zkoušce.

Nahlásit chybu


V Karviné zkrášlují další veřejná prostranství, proměnou projde několik míst ve městě

V Karviné zkrášlují další veřejná prostranství. Po náměstíčku u Permonu a velké proměny prostoru u obchodního domu v centru města přišlo na řadu náměstíčko Gagarina a také plocha poblíž ulice Nedbalova. V současné době se už také připravuje proměna prostranství U Skleníku v Karviné-Ráji.

Studenti bruntálské průmyslovky postavili nejnovější Tatrovku, bude sloužit při zimní údržbě v okrese Bruntál

Včera 12:23 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Propojení teorie s praxí je vysněným cílem moha středních i vysokých škol. Dokonale se to povedlo na bruntálské Střední průmyslové škole a obchodní akademii. Ve spolupráci s Tatrou Kopřivnice jako druzí v kraji zdejší studenti sestavili celou nejnovější Tatrovku.

V Porubě zahájili 5. ročník Sdílka. Letos u Floridy, kde je v plánu rekonstrukce celého prostoru

16. května 2024 21:02 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

V Porubě slavnostně zahájili už 5. ročník Sdílka. Tato netradiční Pop Up expozice Začala už v roce 2016 na středovém pásu Hl. třídy a od té doby probíhá co dva roky pokaždé na jiném místě obvodu.

V Karviné už potřetí ocenilo vedení města na zámku Fryštát osobnosti ve zdravotnictví

Vedení Karviné se rozhodlo udělit Pamětní list Rady města Karviné osobnostem ve zdravotnictví. Vybráni byli ti, kteří svou práci dělají zodpovědně, s velkým nasazením a mimořádným rozsahem odborných aktivit.

Novojičínští senioři vyslechli, jak se na sítích šíří informace. Teď jsou na řadě řetězové e-maily

Zorientovat se v nárůstu informací, které nás atakují prostřednictvím sociálních sítí. To je cíl přednášek, které se konají v novojičínské městské knihovně. Zacíleny jsou na seniory. Pomohly jim například rozklíčovat, jak se tyto informace šíří.


Děti plnily branné disciplíny, profesionální vojáci ukázali boj zblízka

Den vítězství si Novojičínští nepřipomněli jen pietními akty, ale také zážitkovou akcí. Ta nabídka stezku s brannými disciplínami, vystavena byla vojenská technika a nechyběla atraktivní ukázka Armády České republiky.

Policistům hlídkujícím u šampionátu se podařilo rychle najít děti ztracené v davu

Včera 14:37 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Relativně běžná služba policistů zapojených do bezpečnostního opatření v souvislosti s hokejovým šampionátem v Ostravě se ve čtvrtek kolem 19. hodiny změnila v urgentní pátrání po dvou malých dětech.

Mostek v Loučce musí zbourat, na řadě jsou demolice nebo opravy dalších

Lávka u ulice Za Potokem v Loučce, vedoucí přes Grasmanku, musela být demolována. Nahradí ji tu nová. Důvodem byl špatný technického stav, který se ovšem týká více mostních objektů na území města.

Kolekci historických vozidel obohatí tramvaj Tatra T3. Na její opravu věnuje Ostrava 5 milionů kč

16. května 2024 12:43 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Ostrava má po Praze největší sbírku historických vozidel městské hromadné dopravy. Většina z nich je ve perfektním stavu a stále jezdí. Nyní k ním přibude i tramvaj Tatra T3, která v Ostravě jezdila ještě před 30 roky.

Žáci ZŠ Komenského z Frýdlantu nad Ostravicí předvedli rodičům chemické a fyzikální pokusy

Odpoledne plné chemických a fyzikálních pokusů si připravili žáci ZŠ Komenského ve Frýdlantě nad Ostravicí. Své dovednosti předvedli rodičům, které do školy pozvali u příležitosti Dne rodiny.

Hosté ve studiu: Tomáš Navrátil (ANO), primátor Opavy

Obchvat Komárova má pravomocné územní rozhodnutí

Studenti bruntálské průmyslovky postavili nejnovější Tatrovku, bude sloužit při zimní údržbě v okrese Bruntál

Včera 12:23 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Propojení teorie s praxí je vysněným cílem moha středních i vysokých škol. Dokonale se to povedlo na bruntálské Střední průmyslové škole a obchodní akademii. Ve spolupráci s Tatrou Kopřivnice jako druzí v kraji zdejší studenti sestavili celou nejnovější Tatrovku.

Při nehodě auta s motocyklem v Třinci se těžce zranila motorkářka

16. května 2024 19:41 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Ke kolizi osobního automobilu s motocyklem spěchali ve čtvrtek odpoledne záchranáři do Koperníkovy ulice v Třinci. Hlášeno tam bylo vážné zranění motorkářky.

Biskup ostravsko-opavský požehnal prameny v Karlově Studánce při zahájení lázeňské sezóny

16. května 2024 12:31 | Celý MS kraj | Karel Soukop

V lázních Karlova Studánka byla slavnostně zahájena letošní sezóna. Zdejší prameny železité kyselky požehnal biskup ostravsko-opavský Mons. Martin David. V Karlově Studánce se nachází 7 lázeňských pramenů, z nichž nejstarší, Maxmilián, byl objeven již v roce 1780. Léčivé prameny tryskají z hloubky více než 100 metrů.

Obce by rády, aby zákaz jízdy kamionů přes horský úsek platil celý rok

16. května 2024 8:12 | Celý MS kraj | Libor Běčák | Beskydský expres

Kamionů, které vjíždějí do zakázaného horského úseku v Beskydech, ubylo. Vyplynulo to z výsledků automatického počítání a také policejních kontrol. Přesto však mnozí řidiči zákaz porušují a vjíždějí do úseku, kde pak kamiony na sněhu havarují, nebo silnici zatarasí.

Komisařka vyhodila žáka od zkoušky v autoškole, když jí neřekl druhý způsob měření dezénu
Vydáno 22. dubna 2024 9:03, Celý MS kraj, Libor Běčák
Krajský soud v Ostravě se z rozhodnutí Nejvyššího správního soudu bude muset znovu zabývat případem, ve kterém jde o to, zda komisařka ve Frýdku-Místku měla právo vyhodit žáka od závěrečné zkoušky v autoškole jen proto, že jí po první správné odpovědi neřekl další alternativní způsob ověření hloubky dezénu pneumatiky.

Ilustrační snímek. Zdroj: Archiv TV Polar

Incident při zkouškách se odehrál 21. července 2022, když žadatel o řidičský průkaz na osobní automobil skládal praktické zkoušky z jízdy. Zkušební komisařka, zaměstnankyně Magistrátu Frýdek-Místek, mu však neumožnila tuto zkoušku v plném rozsahu vykonat, protože hned u prvního úkonu vyvodila, že k řízení automobilu v provozu není dostatečně připraven.

Tomáš Langášek, předseda senátu Nejvyššího správního soudu: “Před samotnou jízdou měl žalobce prokázat znalosti a dovednosti úkonů přípravy vozidla před jízdou. Žalobce začal kontrolou pneumatik. Komisařka se jej zeptala, jak zkontroluje hloubku vzorku pneumatik. Žalobce odpověděl, že hloubkoměrem. Na doplňující otázku, jak by to učinil bez hloubkoměru, již nedokázal dostatečně odpovědět. Komisařka proto ukončila zkoušku z praktické jízdy s hodnocením „neprospěl“, aniž by s žalobcem přistoupila k samotné jízdě.”

Žák se proti takovému postupu bránil a případ skončil žalobou u Krajského soudu v Ostravě. Ten žalobu uznal a postup komisařky vyhodnotil jako nezákonný. Nikoli však proto, že žáka vyhodila od zkoušky protože neznal další možný způsob kontroly dezénu pneumatik, ale protože první část praktické zkoušky netrvala alespoň zákonem stanovených 10 minut.

S tímto rozhodnutím však nesouhlasil senát Nejvyššího správního soudu, podle kterého v praxi mohou nastat situace, kdy je možné zkoušku ukončit i před uplynutím minimální časové lhůty.

Tomáš Langášek, předseda senátu Nejvyššího správního soudu: “Ad absurdum si lze představit situaci, kdy žadatel není schopen automobil ani nastartovat či se rozjet. Nedávalo by žádný smysl, aby daná část zkoušky z praktické jízdy dále pokračovala tím, že komisař bude 20 minut sedět v automobilu jen proto, aby bylo naplněno domnělé veřejné subjektivní právo žadatele na zkoušku v minimálním časovém rozsahu.”

Rozsudek krajského soudu proto byl novým rozhodnutím zrušen, aby se případ projednal znovu. I přesto, že Nejvyšší správní soud přímo nevyhodnocoval, zda bylo správné okamžité ukončení zkoušky poté, co žák neuvedl další možnost kontroly pneumatiky, dal krajskému soudu najevo, že k ukončení zkoušky by mělo dojít pouze při závažnějších nedostatcích.

Tomáš Langášek, předseda senátu Nejvyššího správního soudu: “Stěžovatel (Magistrát města Frýdku-Místku) argumentuje, že žalobce (žák) nebyl schopen zkontrolovat hloubku vzorku pneumatik, tedy poznat, zda je vozidlo technicky způsobilé. Užití technicky způsobilého vozidla je předpokladem bezpečného provozu na pozemních komunikacích. Takto extenzivně však toto ustanovení vykládat nelze. Zjevně totiž míří na opravdu závažné situace, ke kterým může v silničním provozu docházet a které alespoň potenciálně mohou mít závažné následky v podobě ohrožení bezpečnosti provozu na pozemních komunikacích. Byť se jedná o potenciální nebezpečí, z charakteru ustanovení je zjevné, že musí hrozit bezprostředně. To se v tomto případě jistě nestalo. Zkoušení úkonů podle § 42 odst. 3 písm. a) zákona o získávání odborné způsobilosti totiž zjevně nemůže vést k takovému bezprostřednímu ohrožení bezpečnosti provozu na pozemních komunikacích. Žalobce v tomto kontextu správně poukazuje na to, že pro aplikaci tohoto ustanovení bude zpravidla nutné, aby žadatel vozidlo skutečně řídil. Jedině tak může být ohrožení (byť jen potenciální) bezprostřední. Lze tedy učinit závěr, že žalobcovo jednání, pro které byla zkouška z praktické jízdy stěžovatelem ukončena, není možné podřadit pod § 43 odst. 3 zákona o získávání odborné způsobilosti.”

Dá se předpokládat, že dotyčný žák už dnes zná několik odpovědí na dotaz komisařky, a to i pro případ, že by jí nestačila jedna správná odpověď, ani dvě správné odpovědi, či snad dokonce několik dalších. Vedle k tomu určenému hloubkoměru, to může být jakékoli jiné měřidlo nebo dokonce i jiný předmět, při jehož použití můžeme správně odvodit minimální hloubku dezénu, například mince. Většina pneumatik je navíc z výroby opatřena indikátory opotřebení, které umožňují snadnou kontrolu hloubky vzorku.

Zkušební komisaři sice mohou na žácích zkoušet různé fígle, jak ale soudci Nejvyššího správního soudu vyřkli, důvodem verdiktu “Neuspěl” by měly být skutečně jen zásadní nedostatky a pochybení při zkoušce.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000042687/komisarka-vyhodila-zaka-od-zkousky-v-autoskole-kdyz-ji-nerekl-druhy-zpusob-mereni-dezenu